Kako banke odlučuju o odobravanju kredita

Bez autora
Mar 29 2012

Da bi vam banka odobrila kredit, potrebno je da dokažete da zarađujete i da imate odakle da ga vraćate. Taj proces naziva se procena kreditne sposobnosti i od te procene zavisi iznos kredita koji ćete dobiti. Portal kamatica.com daje tačan pregled koraka koje klijent mora da prođe da bi mu se odobrila pozajmica. Procena se obavlja na različite načine i to se razlikuje od banke do banke. Međutim, postoje određena pravila kojih se većina pridržava. Naravno keš i potrošački krediti se mnogo lakše odobravaju i za njih procedura ne traje duže od nekoliko dana. Osnovni dokaz je da ubedite banku da imate odakle da vraćate kredit. Banka će odobriti kredit ako ste zaposleni u stalnom radnom odnosu i to na neodređeno vreme. Ako imate prihode od izdavanja nekretnine ili od turističkih delatnosti, banka će računati i prihvatiti u obračun takav prihod, ali samo ako ste prijavili porez, dobili rešenje i po tom rešenju ga platili. Od toga kolika je zarada i koliki su prihodi zavisi da li će i koliki kredit biti odobren.

Kako banke odlučuju o odobravanju kreditaDa bi vam banka odobrila kredit, potrebno je da dokažete da zarađujete i da imate odakle da ga vraćate.

Taj proces naziva se procena kreditne sposobnosti i od te procene zavisi iznos kredita koji ćete dobiti. Portal kamatica.com daje tačan pregled koraka koje klijent mora da prođe da bi mu se odobrila pozajmica.

Procena se obavlja na različite načine i to se razlikuje od banke do banke. Međutim, postoje određena pravila kojih se većina pridržava. Naravno keš i potrošački krediti se mnogo lakše odobravaju i za njih procedura ne traje duže od nekoliko dana.
 
Primanja

Plata - Osnovni dokaz je da ubedite banku da imate odakle da vraćate kredit. Banka će odobriti kredit ako ste zaposleni u stalnom radnom odnosu i to na neodređeno vreme. Ako imate prihode od izdavanja nekretnine ili od turističkih delatnosti, banka će računati i prihvatiti u obračun takav prihod, ali samo ako ste prijavili porez, dobili rešenje i po tom rešenju ga platili. Od toga kolika je zarada i koliki su prihodi zavisi da li će i koliki kredit biti odobren.

Sredstva obezbeđenja

Rizik - Sa svakim kreditom koji odobri, banka ulazi u rizik da on možda neće biti vraćen. Kako bi umanjila taj rizik i eventualno ubrzala neurednu otplatu, banka zahteva takozvana sredstva obezbeđenja. Ona su različita u zavisnosti od platežne moći klijenta, kao i vrste kredita koji se odobrava i mogu biti: menica, administrativna zabrana, žiranti ili depoziti, ali i osiguranje kredita.

Dodatna zaštita

Sigurnost - Osim ovih sredstava obezbeđenja, poslovne banke često upotrebljavaju i metode dodatnog i to kroz procedure odobravanja kredita. Na primer, kod većine banaka je mnogo povoljnije odobravanje kredita ukoliko uplatu svoje mesečne zarade prebacite na račun u onoj u kojoj podižete pozajmicu. Ova sredstva obezbeđenja nisu obavezna, ali su ostali uslovi kredita daleko povoljniji.

Koristi i za korisnike

Povoljno - Korisnicima je svako sredstvo obezbeđenja dodatno opterećenje, ali često zajmotražioci imaju koristi od toga. Depoziti se tako mogu koristiti kao rezerva u slučaju da dođe do problema u otplati; učešće smanjuje mesečnu obavezu po anuitetima koje ćete otplaćivati banci; nakon otplate depozit se vraća i sačuvan je; polisa osiguranja vam garantuje da ako ostanete bez posla nećete biti u problemu zbog nevraćenog kredita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik